19 august, 2015

Interviu Stefana Czeller

Am pregatit pentru astazi un interviu cu STEFANA CZELLER, autoarea romanului "Lacrimile diavolului". Eram in mari cautari de carti la reduceri pe site-ul Nemira cand am descoperit cartea ei. Descrierea?  Direct pe gustul meu. Am fost surprinsa sa descopar ca autoarea cartii este romanca si well...m-am gandit ca v-ar face placere sa cititi un interviu, nu am mai facut asta de secole si mie clar mi-a facut placere sa vorbesc cu ea!

First of all, o mica descriere a cartii pe care sunt sigura ca multi dintre voi deja o stiti.

Lena Savin, investigator ocult al unei companii de asigurari iesene, stie unde va ajunge sufletul ei dupa ce moare. In Iad, asa cum prevede tratatul incheiat dupa marele cutremur de presedintele Alexandrescu cu Satan. Cu decenii in urma, tratatul a salvat milioane de vieti in schimbul sufletelor tuturor românilor. Aplicat cu ajutorul unui consiliu de initiati, inca pare nemuritor ca insusi presedintele. Dar oare lucrurile chiar nu pot fi schimbate? La aceasta intrebare trebuie sa raspunda Lena când porneste pe urmele unor bijuterii furate, alaturi de demonul sau aliat, Andromalius. Ancheta o duce pe un drum al violentei, tradarilor, ritualurilor ce deschid porti catre Iad si ii va incrucisa calea cu cei mai puternici oameni ai României. Poate supravietui Lena unor incercari cumplite? Isi poate invinge fricile si prejudecatile? Cum vor influenta descoperirile ei soarta tarii?  



1.      Ce te-a determinat sa scrii si sa publici cartea in Romania? Din punctul meu de vedere cartile nu mai sunt apreciate la nivelul la care ar trebui la noi in tara.
      Stefana: Sunt scriitor roman, asta e limba mea materna, deci ea imi permite sa ma exprim cu adevarat. Intr-adevar, piata de carte romaneasca e intr-o oarecare suferinta, iar literatura sf/fantasy e considerata mai degraba una de nisa, desi in Apus e mult apreciata. Totusi, eu ma vad scriind in primul rand pentru publicul autohton, pentru oamenii care stiu ce inseamna sa traiesti in Romania, viata mea personala fiind si ea un factor important in ce astern pe pagina. Cat priveste editurile occidentale, e greu sa ajungi in atentia lor, si mai greu sa publici si sa ai si succes. Pana si Stephen King a avut nevoie de destul timp pentru asta.

2.   Stim ca inspiratia poate veni oricand, oriunde. Cum ti-a venit ideea pentru cartea “Lacrimile diavolului”?
Stefana: Ideea pentru Lacrimile Diavolului a pornit de la o stire despre satanism, dar eram de ceva vreme interesata de subiectele oculte. Am intrat pe un forum, am inceput niste discutii cu oameni care faceau lucruri ce mie imi parea atunci stranii si au aparut intrebarile. Am inceput sa mai citesc despre ocultism si demonologie, iar inspiratia m-a palit, asa cum face ea, pe neasteptate.

3.      In momentul in care ai scris cartea, te-ai inspirat din realitate in conturarea unor personaje, actiuni etc?
      Stefana: M-am inspirat putin din Iasiul in care traiesc, din Romania in general, in ce priveste exagerarea atitudinii religioase. In romanul meu avem un stat satanist, dar pentru mine, si o spun in ciuda controverselor pe care le poate isca o asemenea afirmatie, acelasi gen de atitudine se poate vedea si daca privesti spre bisericile noastre oficiale. Ce atitudine? Aceea de supunere unei dogme, unei forte care poate dicta mereu conditiile, de ducere pana la extrem a implicarii factorilor religiosi in viata laica.
 4.  Daca ai putea... ai schimba ceva la cartile tale?
Stefana: Nu, nu as schimba nimic, fiindca ele ma reflecta asa cum eram atunci cand le-am scris. Sigur ca primul roman, Cerneala si sange, are stangaciile sale, ca am mai lucrat pe parcurs la tehnica. Dar procesul meu de lucru ramane, in general, acelasi, doar ca eu ca persoana m-a schimbat extrem de mult in ultimii ani. Recitindu-mi proza, pana si eu o vad cu alti ochi, o descifrez altfel. Mi-as dori ca si pentru cititorii mei, maturizarea, evolutia spirituala sa aduca anumite chei diferite de lectura.
5.      Daca ai avea posibilitatea sa alegi doar trei carti pe care sa le citesti de-a lungul vietii tale, ce ai alege?
Stefana: O, ce intrebare dificila! Doar trei carti... Am sa trisez putin si am sa zic trei serii. Dune, Cantec de gheata si foc si Cei trei muschetari.
6.      Cum te-ai simtit in momentul in care prima ta carte a fost publicata? A fost totul la nivelul asteptarilor tale?
Stefana: Am avut mari emotii la publicarea primului roman, pentru ca deja imi dadeam seama ca e de fapt o oglinda a mea, si imi puneam sufletul pe tava cititorilor. Asa de emotionata eram la lansarea romanului, ca mi-am uitat tot discursul pregatit cu migala. Inca simt fiori la astfel de evenimente, dar m-am mai profesionalizat, sa zicem. Oricum, eu consider emotiile un factor constructiv, in viata si literatura deopotriva.
7.   Esti talentata si o multime de oameni te apreciaza pentru ceea ce faci. Ti-ai dori sa transmiti cateva cuvinte cititorilor tai?
Stefana: Daca le-as spune ceva celor care ma considera asa, ar fi in primul rand ca le multumesc pentru apreciere si ca sper ca noi, oamenii, indiferent de domeniul in care activam, sa ne putem inspira reciproc. E greu sa pui suflet in ce faci si, mai ales, in altii, in vremuri atat de tulburi, cand tot ce e mai rau pare sa iasa la suprafata. Dar, daca am invatat ceva pana acum, e ca toti suntem capabili de lucruri frumoase, poate chiar marete. E suficient sa credem in noi si sa ne dorim sa le oferim altora macar un strop de bucurie. Si toti avem de unde, oricat ne-ar apasa mediul in care traim




Niciun comentariu: